Jachtbouwwerf Gebroeders van Enkhuizen uit Makkum brengt een nieuw design op de markt, namelijk de Enkcraft Statum 15. De Statum is origineel getekend als aluminium snelvarend jacht in een range van 18 tot en met 24 meter, maar door vragen uit de markt is er nu een design gemaakt voor een stalen Statum van 15 meter.

De Enkcraft Statum is een zeegaand jacht gebouwd onder CE-klasse A. Het jacht is afgestemd voor het varen op zee, zo kan het uitgerust worden met een stabilisatiesysteem om het comfort op open water te vergroten. De Statum is ontworpen om comfortabel met familie te varen, maar is ook uitermate geschikt om met een groep vrienden een dag aangenaam te cruisen. Verschillende zitgroepen aan dek geven de mogelijkheid om in de zon of juist in de schaduw aangenaam te vertoeven.

Het model wordt, net als alle jachten van Gebroeders van Enkhuizen, geheel naar de wensen van de eigenaar ingericht wat betreft styling en lay-out. Bij de ontwikkeling is en wordt rekening gehouden met het comfort van de gebruikers. Daarnaast moet alles makkelijk te onderhouden zijn. De werf is trots op haar jachten en ziet graag dat ze er na jaren nog als nieuw uitzien. Zo is de Statum een modern jacht, maar toch een tijdloos model.